Barış Çiçeği
Toplam 0 ürün bulundu.
Spatifilyum Çiçeği
Barış çiçeği ya da yelken çiçeği olarak da bilinen Spatifilyum, Araceae familyası içerisinde yer alan bir bitkidir. Gala çiçeğiyle birbirlerine benzerlik gösterirler. Farklı görünümdeki beyaz çiçekleri dikkat çekicidir: Beyaz yaprak benzeri bir taç yaprak içerirken, ortasındaki uzun krem rengi benzeri kısım dişi ve erkek organları barındırır. Barış çiçeğinin çok farklı boyut ve tipte varyasyonları bulunur.
Barış çiçeği NASA’nın “Ev Havasını Temizleyen Bitkiler” listesinde yer aldıktan sonra tanınırlığı daha da artan salon bitkilerinden biri. Tropikal, gölge seven bu bitki soluduğumuz havayı temizler. Yalnızca havayı temizlemesinden dolayı değil, bakımının kolaylığı ve toleransının yüksek olmasından dolayı popülerlik kazanmıştır ve çiçek seven herkesin evinde mutlaka bulunur.
Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarında kök alan bu bitki canlı ve zarif görüntüsüyle girdiği ortama hayatı taşıyacaktır. Standart bir Barış çiçeği bitkisi 60-100 cm boylanırken, delüks bitkiler 80-127 cm arasında boylanabilir.
Beyaz çiçekleri genellikle ilkbahar aylarında açarlar. Ancak iyi bakılmış bitkiler ilkbaharla birlikte sonbaharda tekrar açabilir. Çiçekler iki ay kadar dayanır. Solduktan sonra çiçeksiz periyoda geçilir. Ofis, yatak odası ya da hastane odası gibi karanlık ortamlarda da güzel gelişim gösterirler.
Dikkat! Evcil Hayvanlar İçin Toksik!
Evcil hayvan sahipleri, evcil dostlarının sağlığı için bitkilerin zehirli olup olmadıklarına özen gösterirler. Barış çiçekleri kediler için zehirli olan bitkiler arasında yer alır. İçeriğindeki oksalat maddesi hayvanların ağız ve midelerini tahriş edebilir. İlk ısırışta ağızlarını tahriş edeceğinden genellikle yemeye devam etmezler ve zehirlenme görünmez. Kediler meraklı doğaları gereği bitkileri yemeye çalışacağından evcil hayvan sahiplerinin yapacağı en iyi şey zehirli bitkileri evde bulundurmamak.
Barış çiçeği kediler kadar köpekler için de zehirlidir. Kalsiyum oksalat kristalleri yutulduğu takdirde ağız, dil, boğaz ve üst solunum yolunda inflamatuvar yanıtın oluşmasına neden olur. Eğer köpeğinizin Barış çiçeğini yediğini fark ederseniz vakit kaybetmeden köpeğinizin veterinere görünmesini sağlamalısınız.
Barış Çiçeği İçin Bakım İpuçları
Işık: Barış çiçekleri yarı gölge alanları tercih ederler ve floresan ışığı da tolere edebilirler. Barış çiçeklerinin camları olmayan odada bile gelişim gösteren örneklerinin olduğu biliniyor. Sarıya dönük yapraklar güneş ışınının çok güçlü olduğunu gösterirken, kahverengi lekeler direk gün ışığı nedeniyle oluşmuş yanıklardır. Bitkileri camlardan 15-20 cm uzakta tutmak aşırı güneş alımını ve yanıkları önleyecektir.
Sulama: Barış çiçeğinizi ne sıklıkla sulamak gerektiğini soruyorsanız sulamadan önce biraz bekleyip gözlem yapmanızı tavsiye ederiz. Barış çiçekleri suya ihtiyaç duyduklarında yapraklarını indirerek size susadıklarını haber vereceklerdir. Genellikle haftada bir sulama yeterlidir. Ancak ortam nemi ve sıcaklığı sulama sıklığında değişimlere neden olur. Yazın geçirdiği büyüme dönemi boyunca yapraklara kireçsiz ya da distile su püskürtebilirsiniz. Kışın soğuk havada buharlaşma az olacağından sulamayı azaltabilirsiniz. Barış çiçeğinizi uzun süre sulamayı unutursanız saksıyı hemen sulayın ve yapraklarına su püskürtün. Ne kadar çabuk toparlandığını görünce şaşıracaksınız.
Barış çiçeği klora karşı hassastır. Eğer musluk sularınız fazlasıyla klorluysa suyu bir kaba alıp bir gece ağzı açık şekilde bekletin. Bu şekilde klor sudan ayrışacaktır. Bu suyu çiçeğinizi sulamak için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Sıcaklık: Barış çiçeği sizin sevdiğiniz oda sıcaklığını sevecektir. Isıtıcı ve klimalardan uzak tuttuğunuz müddetçe ekstra bir isteği bulunmaz.
Bitki Zararlıları: Diğer ev bitkilerine kıyasla Barış çiçeği böcek ve hastalıklara karşı oldukça dayanıklıdır. Kırmızı örümcek, yaprak biti ve unlu bitler oluştuğu durumda yaprakları düzenli şekilde temizleyerek bu zararlılardan rahatlıkla kurtulabilirsiniz.
Bitkinizin dilinden anlamanız, verdiği mesajları doğru almanız bitkinizin mutlu şekilde yaşamasını sağlayacaktır. Uçları kahverengileşen yapraklar aşırı sulama, aşırı gübreleme ya da nem azlığından kaynaklanabilir. Alttaki yapraklar kahverengileşiyorsa yaşlı yaprakların yeni büyüyen yapraklara karşı rekabet edememesinden kaynaklandığını gösterir.
Dayanıklı ve bulunduğu ortamı temizleyen Spatifilyumu satın almak isterseniz Nihatpetek.com üzerinden güvenli bir şekilde satın alabilirsiniz.